02 250 00 49 Z veseljem svetujemo in pomagamo:
PON - ČET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 16.30
PET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 15.00

Le malo mest je tako šarmantnih, kot Nizozemsko kraljevo mesto. Mesto, katerega nadmorska višina ima predznak minus, slovi po ozkih uličicah, prepredenih s kanali ter značilnimi pisanimi in rahlo poševnimi mestnimi hišami. Z velikimi okni in brez zaves. Je eno izmed mest, kjer se je v preteklosti kreirala svetovna zgodovina. Prav toliko, kot po lepoti, pa slovi tudi po po svojem svobodnem duhu in odprtosti za prepovedane užitke.

Izposodi si kolo

Po vsakem lepem mestu se je užitek sprehajati. A Amsterdam ni kar eno lepo mesto. Je največje mesto v državi, v kateri naj bi bilo več koles kot prebivalcev. Zato priporočamo, da si izposodiš kolo in mesto prekolesariš. Začni pri Glavni železniški postaji, pred katero se nahaja ogromno parkirišče… za kolesa. Če odgoniš na vzhod, boš naletel na cerkev Sv. Nikolaja in Stolp solza, del nekdanjega obzidja, pot pa te bo vodila naprej na nabrežje, kjer se nahajajo staro pristanišče, NEMO Science Center, pomorski muzej in star mlin na veter, v katerem je sedaj pivovarna. Nasproti pomorskega muzeja zavij desno na ulico Schippersgracht in prišel boš v četrt Plantage. Četrt je znana po številnih vrtovih in mirnih uličicah. Če nadaljuješ po Schippersgracht, te bo podvoz popeljal pod ulico Muiderstraat in že se boš znašel v starem židovskem getu, kjer je ohranjena ogromna “Portugalska Sinagoga” in muzej židovske zgodovine. Če nadaljuješ naravnost, pa boš prišel do reke Amstel. Tam zaviješ levo in prideš do majhnega mostička Magere Brug, ki naj bi bil najstarejši v Amsterdamu. Nadaljuj do naslednjega mostu in na drugo stran, nato pa desno, do kanala Prinsengracht. Nadaljuj ob kanalu Prinsengracht, v katerem so zasidrane številne plavajoče hiše in po kilometru in pol boš prišel do cerkve Westerkerk in njenega nenavadno visokega zvonika. Sedaj si že v četrti Jordaan, ki izvira iz francoske besede za vrt. Četrt je polna kafičev, tam se zbirajo umetniki in velja za enega najživahnejših delov mesta. Odpelji se še naprej, do konca kanala Prinsengracht do kanala Brouwersgracht, zavij desno in še enkrat desno v drugi kanal. Prišel si do Herengrachta, “Gosposkega kanala”, ki je nekoč veljal za najprestižnejšega, zato tam najdeš tudi ene najlepših in najslikovitejših zgradb, predvsem na odseku Golden Bend, ki se začne pri ulici Nieuwe Spiegelstraat. Zavij v to ulico in prišel boš do muzeja Rijksmuseum, nizozemskega narodnega muzeja, kjer se nahaja tudi sloviti napis I love Amsterdam. Če pri muzeju zaviješ desno, boš prišel do parka Vondelpark, kjer se nahaja filmski muzej, veliko zelenja, ribnikov in skritih kotičkov.

Zapluj po prelepih kanalih

Amsterdam je mesto vode in kaj je boljšega, kot videti mesto z kanala. V mestnih kanalih mrgoli turističnih ladjic, s katerih si lahko ogledaš stavbe ob najlepših mestnih kanalih, nekateri vodiči pa na ladjici ponujajo tudi kosilo. Odličen način, da si ogledaš severne Benetke.

Muzeji in zgodovina

Amsterdam je mesto zgodovine, zato slovi po odličnih muzejih. Ker pa je center Amsterdama razmeroma majhen, so vsi dostopni v času kratkega sprehoda.

Van Gogh Museum.

Eden najpopularnejših je zagotovo Van Gogh Museum, posvečen legendarnemu slikarju, ki je precej časa preživel tudi v tem mestu. V njem so v kronološkem vrstnem redu predstavljene njegove slike, med katerimi je tudi nekaj najbolj znanih, poučiš pa se lahko tudi o njegovem življenju. Tam si lahko ogledaš tudi nekaj slik mojstrov Matissa, Maneta in Moneta. 

Rijksmuseum

Ndaleč stran se nahaja sloviti Rijksmuseum, ki gosti izjemno Rembrandtovo zbirko in zbirke številnih drugih slovitih nizozemskih mojstrov. Ta in Van Goghov muzej se nahajata na trgu Museumplein, kjer se nahaja sloviti napis I love Amsterdam.

Ker je Nizozemska tudi dežela piva, priporočamo ogled muzeja The Heineken Eperience, posvečenemu eni najbolj priljubljenih znamk piva na svetu. Poučil se boš o zgodovini tega popularnega piva, udeležiš pa se lahko tudi degustacije.

Hiša Anne Frank

Amsterdam je mesto, kjer je žalostni konec dočakala Anna Frank, judovska deklica, ki se je v majhni sobici skrivala pred nacisti in tam napisala svoj pretresljiv dnevnik. Njeno skrivališče je danes muzej in eden pretresljivejših opomnikov nacističnih zločinov.

Muzej tulipanov

Muzej tulipanov se nahaja v trgovini s, kako presenetljivo, tulipani, le nekaj korakov naprej od Hiše Anne Frank. Tam boš spoznal, zakaj je Nizozemska dežela tulipanov in, kar je še boljše: muzej je precej anonimen, zato se v njem ne drenja vsiljivih turistov.

Coffeeshopi in rdeča četrt

Res je, v Amsterdamu je dovoljeno kaditi marihuano in obiskovati prodajalke ljubezni. A o tem v tem pisanju ne bomo izgubljali besed. Razišči sam!

Parki

Amsterdam je mesto ležernosti in sprostitve, na kar nakazuje veliko zelenja in številni javni parki. Najbolj znan je veliki Vondelpark, kjer najdeš zelenje, ribnike, prijazne kafiče in mir. Še lepši je nekoliko manj znani Oosterpark, do katerega pa je treba nekoliko pešačiti. Najzanimivejši med njimi pa je najbrž park Kleine-Gartmansplatsoen, ki ga boš našel, če se boš iz Vondelparka odpravil čez kanal Singelgrachtkering in mimo Hard Rock Cafeja do ulice Weteringschans. Tam se nahaja majhen parkec, kjer “stanujejo” vsakovrstni bronasti kuščarji.

SSL
varna povezava
Varno plačilo
16 let izkušenj z organizacijo in prodajo celovitih turističnih storitev.
Vredni zaupanja

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo vsebine. Več o piškotkih.

Strinjam se