02 250 00 49 Z veseljem svetujemo in pomagamo:
PON - ČET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 16.30
PET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 15.00

Valencia ponuja vse najboljše, kar ima za pokazati Španija. Prijetno štimungo in prelepo arhitekturo združuje s sproščenostjo, sončno obmorsko lego, bogato zgodovino in odlično hrano - je namreč rojstno mesto ene najbolj znanih španskih specialitet. Beri dalje in izvedel/a boš, katere!

Ciutat Vella

Srce Valencije je več kot tisoč let stara četrt Ciudat Vella. Njene ozke uličice so kot nalašč primerne za sproščen sprehod, posedanje ob kavi in občudovanje slikovite arhitekture. Biser starega jedra je Placa de la Verge, kjer stoji mestna katedrala, v kateri naj bi se nahajal sveti gral. Pred njo pa se nahaja Fontana Turia, posvečena nekdanji mestni reki (več po tem v naslednjem odstavku). Drug biser je Llotja de la Seda oziroma svilni trg, ki je uvrščen na UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine. 

Turia - reka, ki se je preselila

Skozi mestno središče je nekoč, tako kot skozi Novo Mesto Krka, tekla reka Turia. A nato je v neurju pred pol stoletja poplavila večino mestnega središča in v mestu so se odločili, da se katastrofa ne sme ponoviti. Reko so zato prestavili in jo speljali ob južnem robu mesta, sredino mesta pa sedaj razdvaja prazna struga, kjer so uredili prelep park. V njem najdeš obilo priložnosti za sprostitev med zelenjem in številnimi zanimivimi in nenavadnimi rastlinami, številne kavarne, različna športna igrišča, ogromen kip pravljičnega velikana Guliverja, posebna znamenitost pa so številni mostovi, ki povezujejo oba bregova. Številni izmed njih so stari nekaj stoletij.

Mesto umetnosti in znanosti

Na koncu prazne struge reke Turie, blizu njenega nekdanjega izliva v sredozemsko morje, se nahaja Ciutat de les Arts i les Cièncie, svojevrsten skupek zanimivih zgradb. Tam najdemo L’Hemisferic, ki združuje 3D kino, planetarij in laser show. Muzej znanosti princa Filipa je interaktivni znanstveni muzej, kjer si lahko med drugim ogledamo kitovo okostje, spoznamo človeški genski zapis, razstavo o vesolju in zbirko Marvelovih stripovskih junakov. L’Umbracle je sprehajalna pot in botanični vrt , kjer uspeva več kot sto vrst rastlin, od katerih so številne avtohtone in rastejo le v pokrajini, ki obdaja Valencio. L’Oceanografic je največji akvarij v Evropi, kjer lahko spoznamo kakšnih 500 živalskih vrst iz skoraj vseh morij na svetu. Kompleks gosti še operno hišo, koncertno in športno prizorišče. 

Paella in številne specialitete

Kot vsako špansko mesto ima tudi Valencia svoje kulinarične posebnosti. Najbolj znana med njimi je paella, španska nacionalna jed, ki so jo izumili prav v tem mestu. Stoletja je  kraljevala na mizah tako revnih kot bogatih ljudi, zanjo je v veljavi prav poseben in standardiziran način priprave, obstajajo pa tri osnovne variante: mesna, morska in mešana. Poskusi še regionalno verzijo tapasa in pijačo horchata, ki jo prodajajo na vsakem vogalu.

Las Fallas

Vsako leto marca mestne ulice zavzame Las Fallas, festival posvečen Sv. Jožefu. Mestne ulice zaživijo v praznični okrasitvi in procesijah, zavzamejo pa jih ljudje, ki praznujejo od jutra do večera in po ulicah v sprevodu nosijo najrazličnejše lutke in skulpture. Najbolj dramatičen del je 19. marca ob polnoči, ko vse skulpture zažgejo v dramatičnih kresih. Las Fallas je odličen dogodek za spoznavanje lokalne kulture, uživanje v sproščenem ozračju posebej zanimiv pa je tudi za otroke, ki jih bo razveselila slikovitost in pisanost prazničnihg sprevodov.

SSL
varna povezava
Varno plačilo
16 let izkušenj z organizacijo in prodajo celovitih turističnih storitev.
Vredni zaupanja

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo vsebine. Več o piškotkih.

Strinjam se