02 250 00 49 Z veseljem svetujemo in pomagamo:
PON - ČET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 16.30
PET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 15.00

Sardinijo, drugi največji sredozemski otok, imenujejo tudi “sredozemski Karibi”. Je del Italije, a hkrati od nje ne bi mogla biti bolj različna. Obdarjena je s čudovitim morjem in prelepimi plažami, notranjost pa skriva neokrnjene gore, gozdičke in kraške jame. Prvi ljudje so jo naselili že v kameni dobi. Od takrat so si jo poskušali podjarmiti številni zavojevalci, med njimi Feničani, Kartažani, Rimljani in Bizantinci, ki so za seboj pustili številna prelepa starodavna kamnita mesta, obzidja, cerkve in arheološke razvaline. Naravne lepote in stoletja različnih kulturnih vplivov so ustvarili eneg.

Namoči noge v bistro modro morje

Za Sardinijo pravijo, da ima najlepše plaže v vsem Sredozemlju. Odlikujejo jih drobni kamenčki in bistro turkizno morje. Plaže, kot so Costa Smeralda, Carla Gonone in Li Coggi se uvrščajo na sam vrh seznamov najlepših plaž številnih turističnih revij po vsem svetu. Najlepša med njimi pa naj bi bila La Pelosa, ki se nahaja na polotoku severno od mesta Alghero. Privošči si kopanje na eni izmed prelepih plaž in takoj boš ugotovil, zakaj Sardinijo imenujejo “sredozemski Karibi”. 

Uživaj v kuharskih specialitetah

Sardinska kuhinja je takšna, kot otok sam: preprosta, a odlična. Zaznamujejo jo močni okusi, najboljši primer tega pa je lokalno vino cannonau. Privošči si tanek in hrustljav kruh carasau, raviole, polnjene s sirom in meto, imenovane culurgiones, testenine fregola in nekakšno ocvrto pico pani frattau.

Obišči nuragi

Nuragi so edinstvene kamnite zgradbe starodavnih ljudstev iz bronaste dobe, kakršnih ni nikjer drugje, kot na Sardiniji. Njihov namen nam ostaja uganka, arheologi pa domnevajo, da so bile vojaške utrdbe ali svetišča. Nuragijev je več kot osem tisol, najbolj znan pa je Nuraghe du Barumini, ki se nahaja severno od mesta Cagliari in je uvrščen na UNESCov seznam svetovne kulturne dediščine. Obišči te skrivnostne ostanke in si oglej te osupljive dosežke pozabljenih civilizacij.

Razvaline antičnih civilizacij

Dolgo pred Italijani so otoku vladali Feničani, Kartažani, Rimljani in Bizantinci, ki so za seboj zapustili mnogo zanimivih in lepih razvalin. Najlepše med njimi so ostanki starodavnega mesta Taros, ki se nahajajo na zahodni obali, blizu mesta Oristano in še starejšega mesta Nora, blizu južnega mesta Pula, ki naj bi ga ustanovili skoraj 900 let pred našim štetjem. Obe lokaciji sta muzeja na prostem, kjer se lahko prosto sprehajaš in si ogledaš ostanke svetišč, stebrišč in kopališč. Obe mesti se nahajata na obali, tako da lahko obisk združiš z osvežilnim skokom v morje.

Neptunova jama

V bližini mesta Alghero na zahodni obali se nahajajo Neptunove jame, veličasten kompleks podzemnih kraških jam. Vhod v jame se nahaja na obali, le meter nad morsko gladino, zato jih lahko obiščeš le ob lepem vremenu. Jame odlikujejo prelepi kapniki in podzemna jezera. Najbolje jih je obiskati s čolnom, ki redno vozi iz Alghera. Zraven Neptunove jame pa se nahajajo še številne podvodne jame, ki so kot nalašč primerne za tiste, ki se ukvarjate s potapljanjem. 

Castelsardo

Castelsaro, ki se nahaja na severni obali Sardinije, je morda najlepše mesto na otoku, nekateri pa pravijo, da tudi v Italji. Srednjeveško mestece prepredajo ozke in zavite uličice, obdane z zgodovinskimi stavbami, na hribu nad mestom pa leži grad, iz katerega se odpira veličasten razgled, gosti pa muzej pletenja košar, kar je tradicionalna sardinijska obrt. Ko si boš ogledal to prikupno mestece, pa se podaj na eno izmed številnih plaž, ki ležijo v bližini ali pa zavij v kakšno restavracijo in si privošči tradicionalne specialitete.

SSL
varna povezava
Varno plačilo
16 let izkušenj z organizacijo in prodajo celovitih turističnih storitev.
Vredni zaupanja

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo vsebine. Več o piškotkih.

Strinjam se