02 250 00 49 Z veseljem svetujemo in pomagamo:
PON - ČET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 16.30
PET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 15.00

Sicilija, ta prelepi in skrivnostni otok na jugu Italije, je tako zanimiva in raznolika, da je dodobra ne bi spoznali niti v mesecu dni intenzivnega raziskovanja. Otok je morda najbolj znan kot rojstni kraj italijanske Mafije, kar pa mu dela veliko krivico. Premore namreč pet lokacij, ki so zaščitene s strani UNESCA, odlične plaže in kar nekaj restavracij, ki se ponašajo z michelinovo zvezdico. Otok se od drugih razlikuje po svoji multikulturnosti, saj so mu v preteklosti vladala različna azijska, afriška in evropska ljudstva, ki so na njem pustila svoj pečat.

Zato se ponaša z raznoliko arhitekturo, ki sega v antične čase, razkazuje pa bogate vplive orientalskih, baročnih in gotskih prvin in narečjem, ki združuje elemente latinščine, italijanščine, francoščine, arabščine in katalonščine. Več kot dovolj razlogov torej, da obiščeš ta prelepi otok in spoznaš njegove skrivnosti.

1. Palermo

Palermo, prestolnica Sicilije, je nekakšen nebrušen diamant. Njegove lepote spoznaš le s pozornim raziskovanjem in opazovanjem. Če želiš okusiti tradicionalno siciljansko življenje, se podaj na eno izmed tržnic v Palermu. Tam se zbirajo tako domačini kot turisti, ki se družijo, pogovarjajo in nakupujejo domačo in okusno zelenjavo, ribe in meso ter okušajo specialitete, kot so različne vrste ulične hrane, kruha in sira. Namesto zajtrka ali kosila se podaj na eno izmed tržnic, kot so Vucciria, Ballaro, il Capo ali Borgo Vecchio in si privošči okusen prigrizek, nato pa se sprehodi po starodavnih ulicah tega mesta in si oglej osupljivo arhitekturo.

2. Tindari

Tindari je majhno mestece v provinci Messina na severovzhodni obali otoka. Mesto je romarsko središče z znamenitim svetiščem Madonna del Tindari, tam pa so tudi ostanki starodavne grške kolonije. Kolonijo je leta 396 pr. n. š. ustanovil tiran Sirakuz Dionizij I., še danes pa so na ogled grško obzidje, starorimska domovanja, kopališče in mozaiki. 

3. Etna

Etna je morda najbolj znan ognjenik na svetu, v antičnih časih pa je imel status svete gore. Impozantna gora še danes od časa do časa bruha, njeni izbruhi pa so vidni celo iz Lune. Ko miruje, je Etna priljubljena izletniška točka. Nanjo se je mogoče povzpeti s kabinsko žičnico, nato pa se sprehodiš ali zapelješ do višine 2920 metrov, od koder se odpira neverjeten razgled. 

4. Sirakuze

Najbolj znano zgodovinsko mesto na otoku so zagotovo Sirakuze. Ležijo na jugovzhodu otoka, mesto pa so ustanovili stari Grki v 8. stoletju pr. n. š. V antiki so bile ena najpomembnejših sredozemskih mestnih državic, kjer je živel veliki mislec in matematik Arhimed. Bile so eno najpomembnejših mestnih državic v Sredozemlju in so imele velik vpliv na politiko in trgovino antičnega sveta. O tem še danes pričajo veličastni ostanki tedanje civilizacije, kot so amfiteatri, templji in stebrišča.

5. Val di Noto

al di Noto je pokrajina na jugovzhodnem delu Sicilije, ki jo je v 17. stoletju opustošil potres. Mesta, kot so Caltagirone, Militello val di Catania, Catania, Modica, Ragusa in Palazzolo so nato povsem obnovili in so zato danes znana po svoji izjemni baročni arhitekturi. Val di Noto je najbolje obiskati spomladi in v času velike noči, ko se v teh mestecih odvijajo živahne verske prireditve in sprevodi. 

6. Dežela vin

Zahodni del otoka je znan po svojih odličnih vinih, središče te regije pa je mesto Marsala. Odlična siciljanska vina lahko sicer poskusite v skoraj vsaki restavraciji na otoku, splača pa se obiskati tudi samo vinorodno regijo. Najemi rent-a-car v Marsali in se zapelji v mestece Salemi, kjer je Garibaldi razglasil osvoboditev Sicilije in je bilo za kratek čas prva prestolnica združene Italije. Pot te bo vodila po razgledni cesti sredi navdušujoče vinorodne pokrajine, ki je posejana s prelepimi grički in vinogradi.

do 24
Obrokov
Varno plačilo
10 let izkušenj z organizacijo in prodajo celovitih turističnih storitev.
Vredni zaupanja

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo vsebine. Več o piškotkih.

Strinjam se