02 250 00 49 Z veseljem svetujemo in pomagamo:
PON - ČET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 16.30
PET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 15.00
Obisk Malte združuje uživanje v sedanjosti in hkrati skok v njeno 7000 letno zgodovino, zato na tem otoku nikoli ne zmanjka ogleda vrednih zanimivosti. Prelepa pokrajina in starodavna arhitektura se sprehajata z roko v roki, kot ozadje pa služi prelep kontrast kamnite pokrajine v barvi medu in globoke modrine Sredozemskega morja. Preberi nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali ta čudovit otok doživeti do popolnosti.

1. Valetta

UNESCO Valetto opisuje kot enega najbolj zgoščenih zgodovinskih območij na svetu. Prestolnica Malte leži na manj kot enem kvadratnem kilometru. Tam se nahajajo ko-katedrala Svetega Janeza, več kot 300 let staro gledališče Manoel, številne restavracije, spomeniki, hiške s prisrčnimi balkoni, različne trgovinice, muzeji, trdnjave in zidovi ter bolšji sejmi. Zagotovo eno najlepših in najbolj pristnih mest na svetu.

2. Mdina

Mdina je srednjeveški biser Malte, ki se ponaša s popolnoma ohranjenim obzidjem. Odlikujejo jo ozke zavite ulice, skrite med veličastnimi fasadami meščanskih hiš. V mestu skoraj ne opaziš modernih zgradb, zvečer pa so uličice, osvetljene s pritajenimi lučmi, naravnost čarobne. 

3. Sonce, pesek in morje

Malta sicer ponuja ogromno zgodovinskih in kulturnih draguljev, vse to pa dopolnjuje, če ne prekaša, sončno vreme, prekrasne plaže in morje, ki je eno najbolj čistih in bistrih sploh. Sanjske peščene plaže se izmenjujejo z razbrazdanimi, a nič manj lepimi skalnatimi bregovi. Za uživanje na prelepi obali velja skočiti tudi na sosednji otok Gozo in še bližji Comino s svojim čudovitim zalivom Blue Lagoon.

4. Gozo

Ruralni Gozo je otok, nekoliko manjši od Malte, ki se nahaja severno od nje, loči pa ju le polurna vožnja s trajektom. Tam lahko spoznaš, kakšna je bila Malta le nekaj desetletij nazaj, preden so na njej zrasli moderni hoteli. Življenje tam teče počasneje, prostrano pokrajino pa prekrivajo zaspane vasice, kjer se domačini še vedno ukvarjajo s kmetijstvom in tradicionalnimi obrtmi. Če se boš podal/a na Gozo, ne smeš zamuditi ogleda utrdbe Citadele, megalitskega svetišča iz kamene dobe Ggantija, bazilike Ta’ Pinu in kamnitega okna v zalivu Dwejra.

5. Podeželski sprehodi

Malteško podeželje je najbolj barvito spomladi, jeseni in pozimi, takrat pa je tudi najbolj primerno vreme za dolge sprehode v naravi. Doživi nežna hribovja, veličastne klife, skrite zalivčke in skrivnostne poti, ki kar čakajo, da jih raziščeš. Pohajkovanja, med katerimi boš spoznal obalne stolpiče, majhne cerkvice in kapele, divje in udomačene živali, ki živijo med kamnitimi pregradami in z grmčevjem pokrite bregove, od koder se odpira veličasten pogled na morje, so eni izmed najboljših načinov, kako spoznati Malto in sosednja otoka Gozo in Comino.

6. Potapljanje

Zaradi južne lege otoka, se lahko na Malti potapljamo skoraj vse leto. Vode Sredozemskega morja, ki obdajajo otok, spadajo med najbolj bistre in čiste. Vrhunsko potapljaško izkušnjo pa zraven lepega morja naredijo še razgibano morsko dno, skrivnostne votline, naravni in umetni grebeni in pisano morsko življenje. Za varnost in profesionalnost poskrbijo tamkajšnje odlične potapljaške šole in klubi.

7. Sredozemska kuhinja in nočno življenje

Malta se ponaša z velikim številom odličnih in nevsakdanjih restavracij. Prave sredozemske počitnice ne smejo miniti brez večerje s svežim ulovom pod zvezdnatim nebom. Po večerji se odpravi v kakšno sproščeno vinoteko ali koktejl klub na prostem, če te mika bolj divja zabava, pa se podaj v Bugibbo ali St. Julian, kjer večerno življenje poteka v slikoviti in živahni klubski sceni. 

8. Megalitska svetišča

Malta je bila poseljena že tisočletja pred našim štetjem, iz tega časa pa izvirajo številna megalitska svetišča. Najstarejša med njimi naj bi zgradili že okoli leta 3600 pr. n. š. Pet izmed njih je zaščitenih s strani organizacije UNESCO, mednje pa spadata Hipogeum Hal Saflieni in Ggantija, ki naj bi bila najstarejše samostoječe svetišče na svetu, starejše celo od egipčanskih piramid. 

9. Comino in Modra laguna

Comino je majhen otoček, ki leži med Malto in Gozom. Velik je le dober kvadratni kilometer, po njem pa lahko narediš prijeten sprehod in obiščeš prikupno kapelico, dramatično obali s klifi, slikovit grad in prelepo Modro laguno. Njene turkizne vode so morda najlepša lokacija za plavanje in šnorkljanje v Sredozemlju sploh.

10. Vaški verski festivali

Še ena tipična južnoevropska tradicija. Množice privabi že sama količina truda, energije in vere, ki jo lokalni prebivalci vložijo v pripravo in izvedbo teh praznikov. Pridruži se sprevodu, ki se vije za korakajočim orkestrom in verskimi podobami, uživaj v uličnih kulinaričnih specialitetah, pomeditiraj v kakšni majhni cerkvici in se čudi osupljivim ognjemetom.

SSL
varna povezava
Varno plačilo
16 let izkušenj z organizacijo in prodajo celovitih turističnih storitev.
Vredni zaupanja

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo vsebine. Več o piškotkih.

Strinjam se