02 250 00 49 Z veseljem svetujemo in pomagamo:
PON - ČET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 16.30
PET 9.00 - 13.00 in 14.00 - 15.00
Laos je dokaz, da komunizem ni zmeraj nujno slaba politična ureditev. A v tej državi na azijskem jugovzhodu, ki jo obkrožajo azijski tigri (z izjemo Burme) in ki kljub gospodarski krizi beležijo gospodarsko rast, pa kakor da se je ustavil čas. Potihoma si prebivalci revne države verjetno želijo življenje, ki jim ga v njihove domove, ali bolje, kolibe prinašajo sistemi satelitske televizije, vendar navzven delujejo povsem zadovoljno. K temu zadovoljstvu verjetno izdatno prispeva budizem...

Laos je mirna dežela, zato v mestih ni čutiti značilne, neznosne azijske kaotičnosti. Predvsem prometne. Prvi razlog je ta, da velikih mest ni. Največje in hkrati glavno mesto je Vientiane, velikosti Ljubljane. Ko turist zapusti to edino večje mesto v Laosu, pa, razen turističnih kombijev, prometa na državnih cestah skoraj ni. Prvi razlog je ta, da prebivalci nimajo denarja za avtomobile, pa tudi če bi ga imeli: cestna infrastruktura je izjemno slaba. Ker potrošništva v državi praktično ne poznajo, so tudi tovornjaki prej redkost kot pravilo. Na razdalji približno 150 km je bilo opaziti le toliko tovornjakov, da jih lahko preštejemo na prste ene roke.

Laos je zato še ena redkih oaz na tem planetu, ki turistu ponuja pravo eko destinacijo. Rajskih 4000 Islands na jugu države, na meji s Kambodžo, kjer se reka Mekong, glavna vodna žila Laosa razširi na 16 kilometrov in je posejana z neštetimi otočki, se prebivalcev sodoben čas praktično ni dotaknil. Tam lahko bivate v bungalovih na kolih, ki so umeščeni v bivalno okolje domačinov. Tako vas bodo vsako jutro zbudili petelini, na terasi vašega bungalova pa bodo tekale kure. Opazujete lahko domačine, kako se okopajo v reki, in kopico simpatičnih, razigranih otrok. Nedaleč vstran pa boste lahko opazovali rečne delfine ali pa najeli čoln ter zdrseli med otočki. Narava je čudovita. Mir je nepopisen Prav na območju 4000 Islands pa je bilo opaziti najbolj smele načrte, ki dokazujejo, da si Laoščani prav na tem področju želijo eko turizem.

Zares vredna ogleda je tudi okolica Vang Vienga, mesteca, ki je sicer zaslovelo po pijančevanju mladih turistov, saj ponujajo nenavadno aktivnost, tubing. Tubing je vožnja po reki navzdol na veliki zračnici, spotoma pa nudijo domačini kopico alkoholnih poživil, pa tudi kakšna mehka droga bi se našla. Sicer pa je okolica Vang Vienga čudovita. Prej omenjeno pijančevanje ni razlog, da bi to mestece zaobšli. V zaledju se ponuja prava eko poslastica. Pokrajina, posejana z apnenčastimi gorami, ki se strmo vzpenjajo iz pokrajine, vasice, reke in nešteto kraških jam. Riževa polja v času deževne dobe ali takoj po njej pa dajo pokrajini pečat pravljičnosti. Vse to je najbolje prekrižariti s kolesom.  

Laos pa ne ponuja le čudovito naravo in najbolj umirjene ljudi, tudi hrana je posebno doživetje. V tej državi agresivnega kmetovanja skoraj ni. Ljudje živijo od hrane, ki jo sami pridelajo. Zelenjavne sorte se skozi stoletja niso nič križale, zato so mali plodovi drugačnih oblik za oči zahodnjaka pravo presenečenje. Pa tudi živali, krave, kure in race tekajo in živijo prosto, izven ograd. Seveda so pri nas redko videni piščančki v Laosu precej pogost pojav. In ko zrastejo, pač zrastejo...

SSL
varna povezava
Varno plačilo
16 let izkušenj z organizacijo in prodajo celovitih turističnih storitev.
Vredni zaupanja

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo vsebine. Več o piškotkih.

Strinjam se